srbijasmestaj

Ako ste željni boravka u netaknutoj prirodi, intrigiraju vas stari zanati i zaboravljeni običaji i ljubitelji ste kvalitetnog cuga i kaloričnih zalogaja, onda nema dileme – seoski turizam je prava poslastica za vas. Koncept seoskog turizma, kao istinske alternative urbanom načinu života i predaha od istog, svakim danom dobija nove poklonike i stiče ozbiljnu afirmaciju. Ovo je razumljivo, jer srpska sela, bilo da su ravničarska ili planinska, plene posebnim šarmom i iz godine u godinu privlače sve više gostiju.

Seoski turizam se odvija u tradicionalnim seoskim domaćinstvima koja su dobila turističko obličje, i stavila se na raspolaganje onima koji preferiraju odmor daleko od urbane sredine. U okviru ovih seoskih domaćinstava, gosti dobijaju priliku da, po želji, uzmu učešće u seoskim radovima zajedno sa svojim domaćinima, što je za mnoge nesvakidašnje iskustvo. Ovaj vid turizma je nezamisliv bez degustacije tradicionalnih specijaliteta i pića, koje pripremaju domaćini i nude svojim gostima. U planinskim selima, seoska trpeza je nezamisliva bez sira i kajmaka, pršute, proje, pite gibanice, kiselog mleka, jagnjećeg pećenja i drugih kulinarskih zgoda.

Tokom letnjih meseci srpska sela naročito živnu jer se u ovom periodu održavaju brojne seoske manifestacije. Njihov smisao je da se starinski zanati, veštine i običaji otrgnu od vela zaborava. Najveću pažnju privlače manifestacije poput „Kosidbe na Rajcu“, „Seoskog višeboja u Jablanici“, „Dani ludaje“ u Kikindi, „Dani vina“ u Irigu i druge.